PDPA Notice

The Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the “PDPA”), which regulates the processing of personal data in commercial transactions, applies to Asian Institute of Finance Berhad (hereinafter referred to as “AIF”, “our”, “us” or “we”). For the purpose of this written notice, the terms “personal data” and “processing” shall have the meaning prescribed in the PDPA.
  1. This written notice serves to inform you that your personal data is being processed by or on behalf of AIF.

  2. The personal data processed by us include all information contained in our application forms together with other information we may obtain about you from oral or written communications, and all other forms.

  3. We are processing your personal data, including any additional information you may subsequently provide, for the purposes of communicating with you; providing our services to you; responding to your enquiries; conducting internal activities; market surveys and trend analysis; providing you with information on our products and services and those of our business partners and/or our service providers unless you have otherwise indicated that you do not wish for us to process your personal data for such purposes; other legitimate business activities; and such other purposes as may be related to the foregoing (“Purposes”). It is obligatory that you supply us with the personal data unless we otherwise specify. If you fail to supply to us the personal data which is obligatory to be provided by you, we may not be able to process your personal data for any of the Purposes.

  4. Your personal data is and will be collected from you and/or from the information you have provided and/or will provide us.

  5. You may access and request for correction of your personal data and to contact us with any enquiries or complaints in respect of your personal data (including the possible choices and means for limiting the processing of your personal data or to cease or not begin processing your personal data for purposes of direct marketing) as follows:

    Designation of Contact Person:
    Mailing address:  
    E-mail address: 
    Phone Number: 
    Fax number: 

    In accordance with the PDPA:
    • We may charge a fee for processing your request for access or correction; and
    • We may refuse to comply with your request for access or correction to your personal data.

  6. Your personal data may be disclosed to our parent company, subsidiaries, related and/or associated company, licensees, auditors, banks, governmental and/or quasi-governmental departments and/or agencies, regulatory and/or statutory bodies, business partners and/or service providers and any such third party requested or authorised by you for any of the above Purposes or any other purpose for which your personal data was to be disclosed at the time of its collection or any other purpose directly related to any of the above Purposes.

  7. Your personal data may be transferred to a place outside Malaysia.

  8. You are responsible for ensuring that the personal data you provide us is accurate, complete and not misleading and that such personal data is kept up to date.

  9. If you give us personal data or information about another person, you must first confirm that he/she has appointed you to act for him/her, to consent to the processing of his/her personal data and to receive on his/her behalf any data protection notices.

  10. In the event of any inconsistency between the English version and the Bahasa Malaysia version of this notice, the English version shall prevail over the Bahasa Malaysia version.

  11. If we do not receive any written reply from you within fourteen (14) working days from the date of this Notice under the Personal Data Protection 2010, we assume that you agree to our processing of your personal data in accordance with the above.
Notis di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010

Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini disebut sebagai “PDPA”) yang mengawal selia pemprosesan data peribadi untuk tujuan transaksi komersial adalah terpakai terhadap Asian Institute of Finance Berhad (selepas ini disebut sebagai “AIF”, “kami”, atau “kita”). Dalam notis bertulis ini, terma-terma “data peribadi” dan “pemprosesan” mempunyai maksud seperti yang ditakrif dalam PDPA.
  1. Notis bertulis ini bertujuan untuk memaklumkan kepada anda bahawa data peribadi anda sedang diproses oleh atau bagi pihak AIF.

  2. Data peribadi yang diproses oleh kami merangkumi segala maklumat yang terkandung di dalam borang permohonan kami serta maklumat-maklumat lain tentang anda yang kami perolehi dari komunikasi lisan atau bertulis dan borang-borang lain.

  3. Kami sedang memproses data peribadi anda, termasuk apa-apa maklumat tambahan yang mungkin anda berikan kemudian bertujuan untuk berhubung dengan anda; memberikan perkhidmatan-perkhidmatan kami kepada anda; menjawab pertanyaan-pertanyaan anda; melaksanakan kegiatan-kegiatan dalaman; tinjauan pasaran dan analisis kecenderungan; memberi anda maklumat tentang produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan kami dan rakan kongsi kami dan/atau pembekal perkhidmatan kami kecuali jikalau anda telah memberitahu kami bahawa anda tidak ingin kami memproses data peribadi anda untuk tujuan tersebut; kegiatan-kegiatan perniagaan sah yang lain; dan apa-apa tujuan lain yang berkaitan dengan yang ternyata di atas (“Tujuan-Tujuan”). Anda adalah diwajibkan untuk memberikan data peribadi anda kepada kami melainkan kami menyatakan sebaliknya. Sekiranya anda gagal untuk berbuat demikian, maka kami mungkin tidak dapat memproses data peribadi anda untuk Tujuan-Tujuan yang dinyatakan.

  4. Data peribadi anda akan/telah dikumpulkan daripada anda dan/atau maklumat yang anda akan/telah berikan kepada kami.

  5. Anda boleh mengakses dan memohon untuk mengemaskini data peribadi anda serta menghubungi kami untuk sebarang pertanyaan atau aduan berkenaan dengan data peribadi anda (termasuk pilihan-pilihan dan cara-cara yang mungkin untuk mengehadkan pemprosesan data peribadi anda atau untuk memberhentikan atau tidak memulakan pemprosesan data peribadi anda bagi maksud pemasaran langsung) seperti berikut:

    Jawatan orang yang Dihubungi:
    Alamat Surat Menyurat:
    E-mel:
    Nombor Telefon:
    Nombor Fax:

    Selaras dengan PDPA:
    • Kami berhak mengenakan bayaran untuk memproses permintaan anda untuk mengakses atau membuat permbetulan; dan

    • Kami berhak untuk tidak mematuhi permintaan anda untuk mengakses atau untuk membuat pembetulan ke atas data peribadi anda.

  6. Data peribadi anda mungkin dizahirkan kepada syarikat induk kami, anak-anak syarikat, syarikat-syarikat berkaitan atau bersekutu, pemegang lessen, firma audit yang berkaitan, bank, jabatan kerajaan dan/atau jabatan separa kerajaan dan/atau jabatan kerajaan kuasi dan/atau agensi, badan-badan pengawalseliaan dan/atau berkanun, mana-mana institut kesihatan atau hospital, rakan kongsi dan/atau pembekal perkhidmatan dan mana-mana pihak ketiga seperti yang diminta atau dibenarkan oleh anda untuk mana-mana Tujuan-Tujuan yang dinyatakan di atas atau untuk tujuan lain di mana maklumat peribadi anda telah dizahirkan pada masa pengumpulannya atau untuk tujuan lain yang mempunyai hubungan secara langsung dengan mana-mana Tujuan-Tujuan yang dinyatakan di atas.

  7. Data peribadi anda mungkin dihantar ke lokasi-lokasi di luar Malaysia.

  8. Anda bertanggungjawab untuk memastikan bahawa data peribadi yang anda berikan kepada kami adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini.

  9. Kami boleh meminta kerjasama anda untuk mendapatkan kebenaran pihak-pihak ketiga yang anda telah berikan data peribadi mereka kepada kami dan anda bersetuju untuk berusaha sedaya upaya untuk membuat demikian.

  10. Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman di antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia ke atas Notis ini, maka versi Bahasa Inggeris akan digunakan.

  11. Sekiranya kami tidak menerima notis dari anda bahawa anda tidak hendak kami memproses data peribadi anda dalam tempoh empat belas (14) hari dari tarikh Notis ini, kami akan menganggap bahawa anda telah bersetuju untuk pemprosesan data peribadi anda selaras dengan terma-terma di atas. Sila ambil perhatian bahawa anda boleh menarik balik kebenaran pada bila-bila masa.